گپ تحصیلی چیست و چگونه می توان آن را توجیه و پر کرد؟
گپ تحصیلی یا study gap برخی از اوقات به علت وجود شرایطی، داوطلب نیاز دارد تا وقفه ای بین روند تحصیلی خود ایجاد کند و بدین ترتیب به هرگونه وقفه ای در فرآیند تحصیلی گپ تحصیلی می گویند. برای مثال فردی ممکن است بعد از گذشت یک سال از مقطع قبلی خود اقدام به درخواست برای مقطع بعدی کند. اغلب دانشگاه های معتبر نسبت به گپ تحصیلی حساس هستند، زیرا هرچه وقفه بین روند تحصیلی فرد بیشتر باشد، دانسته های وی از اعتبار به نسبت کم تری برخوردارند و نیاز به به روز کردن دانش فرد بیشتر است.
البته جای نگرانی نیست و می توانید با ارائه دلایل قابل توجیه علت نیاز به این گپ تحصیلی را توضیح دهید.
دلایل قابل توجیه گپ تحصیلی و پر کردن این گپ
کارها و پروژه های تحقیقی: اگر بتوانید توجیه کنید در این فاصله ایجاد شده در حال نگارش مقاله یا انجام فعالیت های علمی پژوهشی بوده اید، قطعا توجیه خوبی ارائه کرده اید.
ارائه مدارک دوره ها و کارگاه ها: ارائه این مدارک نشان دهنده ی عدم فاصله ی شما از فضای آکادمیک است و گاها حتی منجر به یادگیری دانش جدید شده است. دقت داشته باشید که تاریخ شرکت در این گونه کارگاه ها در همان وقفه تحصیلی باشد و مدرک و گواهی های صادره از موسسات و بنیادهای معتبر اخذ شده باشد.
تکمیل دوره های زبان: می توانید در این وقفه ایجاد شده مشغول یادگیری و گذراندن دوره های آمادگی برای شرکت و اخذ مدارک زبان باشید، مدارکی مانند: آیلتس، تافل، جی آر ای، یا مدارک زبان کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید.
فعالیت های کاری و شغلی: از دیگر مواردی که می توان برای توجیه گپ تحصیلی استفاده کرد اشاره به فعالیت های شغلی مرتبط با رشته ی تحصیلی است. با اثبات این نکته که نیازمند مشغول بودن به این امور بوده اید، دلیل شما از اقناع بیشتری برخودار خواهد بود.
خدمت سرباز برای آقایان: از دلایل خوب و قابل توجیهی که افراد می توانند استفاده کنند خدمت سربازی است. اما فقط به مدت 24 ماه می توانند از آن بهره ببرند و کارت پایان خدمت افراد مشمول نیز می بایست ترجمه رسمی شود.
بیماری خاص: بسیاری از افراد به علت بیماری نمی توانند تحصیلات خود را ادامه دهند بنابراین دلایل پزشکی اغلب مورد پذیرش دانشگاه ها و سفارت ها قرار می گیرد اما لازم است شما با ارائه مدارک پزشکی معتبر این امر را اثبات کنید و پزشک مورد اعتماد سفارت نیز باید آن را تایید کند.
باردار شدن خانم ها: اگر خانمی در حین تحصیل باردار شود می تواند برای مدت معینی بین تحصیل خود وقفه ایجاد کند.
ازدواج : افراد می توانند با توجیه تاهل خود و وجود برخی مشکلات و کمبود وقت ها گپ تحصیلی خود را توجیه کنند و اما این علت صرفا برای توجیه های یک نهایت تا دو ساله است و دلیل قانع کننده ای برای گپ طولانی تر نمی باشد.
گپ تحصیلی می تواند رزومه شما و روند پذیرش شما را تحت تاثیر قرار دهد، البته رویکرد دانشگاه ها و سفارت کشور های مختلف به این موضوع متفاوت است و برخی کشورها حساسیت کمتری نسبت به آن دارند که اگر دلایل شما به اندازه کافی قوی نیستند می توانید اقدام به دریافت پذیرش از این کشور ها کنید.
کشور هایی نظیر لتونی، لهستان، قبرس، سنگاپور، مجارستان، موریس و فیجی غالبا گپ های تحصیلی بالا را می پذیرند، بنابراین اگر گپ تحصیلی شما زیاد است، قبل از انجام سایر اقدامات مربوطه کشوری را انتخاب کنید که به مسئله حساسیت کم تری دارد.
کشورهایی که گپ تحصیلی در روند پذیرش آن ها تاثیر دارد
کانادا: یکی از کشور هایی که به گپ تحصیلی حساسیت نشان می دهد کانادا می باشد، هرساله به علت تقاضای زیاد برای ویزای این کشور به ویژه ویزای تحصیلی، رقابت بین خیل عظیمی از داوطلبان با شرایط مناسب بسیار است بنابراین اولویت پذیرش با افرادی است که گ تحصیلی زیر سه سال دارند یا فاقد آن هستند.
آلمان: تحصیل رایگان در این کشور، شرایط اقتصادی و رفاهی آلمان و ویزای معتبر آن که عضو شنگن است از عواملی هستند که حساسیت آفیسر های سفارت و دپارتمان های دانشگاهی را افزایش می دهند و افراد نباید بیشتر از 4 الی 5 سال گپ تحصیلی داشته باشند.
انگلیس: وجود دانشگاه های معتبر مثل کمبریج و آکسفورد و شرایط مناسب اقتصادی رقابت بین متقاصیان را افزایش می دهد و از آن حایی که رزومه برای این دانشگاه ها مهم است متعاقب آن پذیرش با حساسیت بیشتری صورت می گیرد و افراد باید بتواند گپ حداکثر سه ساله ی خود با دلایل اقناع کننده توجیه کنند.
مدت مجاز گپ تحصیلی
هر دانشگاه با توجه به سیاست های خود مدت استاندارد خود را برای گپ تحصیلی دارد و شما برای اطلاع یافتن از شرایط دانشگاه مد نظر خودتان می تواند به سایت آن در قسمت ضوابط و شرایط مراجعه کنید و اگر در آن قسمت چیزی نیافتید با روابط عمومی ارتباط برقرار کنید. اما بهتر است بدانید به طور کلی برای مقاطع مختلف مدت معینی در نظر گرفته شده است مثلا:
- کارشناسی : دو تا سه سال بعد از دریافت دیپلم
- کارشناسی ارشد : اغلب کشور ها 5 سال را به عنوان استاندارد در نظر گرفته اند.
- دکتری: گپ تحصیلی برای این مقطع از حساسیت کم تری برخوردار است و اگر فرد بتواند فعالیت های تحقیقی و شغلی خود را اثبات کند مشکلی برای وی پیش نخواهد آمد.
مدارک مورد نیاز برای اپلای که گپ را تا حدی جبران می کند
- سوابق کاری و مرتبط (حداقل 2 سال)
- نمرات بالا مقاطع پیشین
- توصیه نامه معتبر از اساتید مرتبط
- نمرات بالا در آزمون های بین المللی زبان
- گواهی نامه ها و مدارک معتبر شرکت در کارگاه های مرتبط با رشته تحصیلی
- ارائه ریسرچ پلن منسجم و مشخص
- ارائه مدارک مناسب برای توجیه آفیسر سفارت
- گواهی تمکن مالی
- ارائه سوابق تدریس یا برگزاری کنفرانس ها و کارگاه های مرتبط با رشته
- ارائه انگیزه نامه مناسب که دلایل تحصیلی به خوبی روشن شده باشند.
- ارائه رزومه تحصیلی و تحقیقاتی مناسب
سایر نکات مهم
- اغلب دانشگاه های غیر انتفاعی و یا با رنک علمی پایین تر به گپ تحصیلی حساسیت زیادی نشان نمی دهند.
- دلیل توجیه کننده شما می بایست با سال های وقفه افتاده همخوان و متناسب باشد.
- اگر مدت گپ تحصیلی شما زیاد است بهتر است برای کشور هایی تقاضا دهید که حساسیت کم تری به این قضیه دارند.
- اگر مدارک شما برای گپ تحصیلی از اعتبار برخوردار نباشد از روند پذیرش کنار گذاشته می شود.
- گاهی اوقات ممکن است سفارت با دلایل شما موافقت کند اما دپارتمان دانشگاه مربوطه دلایل شما را نپذیرد.
- مدت استاندارد برای گپ تحصیلی در اغلب دانشگاه های معتبر سه سال می باشد.
- علاوه بر گپ تحصیلی یکی دیگر از عواملی در فرآیند اپلای مشکل ایجاد می کند سن بالای متقاضیان است.
- گپ تحصیلی بالای 6 سال اغلب منجر به عدم پذیرش در کشور های مختلف می شود.
سلام وقت بخیر…من در حال حاضر دانشجوی ارشد هستم وبه رشته فعلی ام علاقه ندارم و میخام برای ارشد مجدد کشورهای اروپایی اقدام کنم…اگه از ارشد فعلیم انصراف بدم میتونم مدارک رتبه و نمرات مقطع ناتمامم را برای توجیه گپ تحصیلی به سفارت نشون بدم؟ البته در این مدت هم مقاله نوشتم هم مدرک زبان دارم.
سلام وقت بخیر ارشد روانشناسی دارم و الان میخوام اپلای کنم برای کانادا امریکا و البته سطح زبانم ضعیفه میخوام قوی کنم با ۳۲ سال سن و این وقتی که باید بذارم برای یادگیری زبان آیا شانس گرفتن فاند رو دارم بعد از یادگیری باتوجه به اینکه سنم بیشتر میشه؟
سلام وقت بخیر. من در حال حاضر 25 ساله هستم.
دیپلمم رو در همون 18 سالگی گرفتم اما معدلش پایین هست.
توی این فاصله مدرک زبان گرفتم و برای دیپلم مجدد هم اقدام کردم و با معدل عالی فارق التحصیل شدم.
همچنین سابقه کار هم دارم.
خواستم بدونم (با توجه به اینکه اخرین مدرک زبانم دیپلم مجددم هست که به تازگی اخذ شده)گپ من توجیه پذیر هست؟ باید چه کار کنم؟
سلام وقتتون بخیر ببخشید یک سؤال داشتم
من اولین بار توی 18 سالگی دانشگاه رفتم و بعد از3 ترم انصراف دادم و به سربازی رفتم و بعد از سربازی دوباره به دانشگاه رفتم و در رشته دیگر خداروشکر اخیرا موفق به اخذ مدرک لیسانس شدم. من برای ارشد آلمان میخواهم اقدام کنم. آیا آن 2 سال که مشغول تحصیل بودم و انصراف دادم رو باید برایش مدرکی داشته باشم برای سفارت آلمان؟ مثلا گواهی قبولی کنکور هر دو سری که رفتم دانشگاه رو داشته باشم؟ یا نیازی نیست و فقط توی رزومه ذکر کنم؟
سلام خیر نیزای نیست
من میخوام برا لیسانس مجدد آمریکا اقدام کنم.
ولی نمیخوام بگم لیسانس دارم چون شنیدم دانشگاهای خوب لیسانس مجدد قبول نمیکنن. آیا این درسته ؟
اگه نگم، ۶ سال گپ دارم. میخوام اینطوری توجیه کنم.به تظرتون اوکیه ؟ یک سال خوندن برا کنکور. یک سال دانشگاه. بعد دانشگاه انصراف میدم و ۲ سال کار میکنم، ۲ سال بعدی هم برای زبان میخونم. میشه نظر بدین بگین اینطوری منو قبول میکنن یا نه ؟ معدلم دبیرستانم الفه.
سلام ممنون خیر دانشگاه هم قبول کنه . سفارت اینو قبول نمیکنه که برای کارشناسی 6 سال گپ تحصیلی داشته باشید.
سلام خسته نباشید
من ۴ سال دیر رفتم دانشگاه و میخوام وقتی لیسانسمو گرفتم بلافاصله برای ارشد اپلای اقدام کنم ایا این ۴ سالی که دیر رفتم برای ارشد گپ تحصیلی محسوب میشه ؟ و چون در اون ۴ سال ورزش میکردم و الان مدرک مربیگری دارم توجیه میکنه؟
سلام خیر گپ نمی باشد