رزومه تحصیلی

آموزش نگارش رزومه تحصیلی (CV) یا resume چگونه است؟ + نمونه رزومه تحصیلی رایگان

اگر قصد دارید برای بهترین بورسیه‌های تحصیلی و پوزیشن های ارائه شده در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری اقدام کنید، بهتر است بدانید که داشتن یک رزومه تحصیلی صحیح و اصولی، اولین قدم در گرفتن بورسیه از دانشگاه های مختلف جهان خواهد بود. به همین جهت در این مطلب قصد داریم شما را با سیر تا پیاز یک رزومه تحصیلی استاندارد اشنا سازیم؛ با ما همراه باشید:

ویژگی های یک رزومه تحصیلی؟ نحوه نوشتن رزومه مناسب برای دانشگاه و بورسیه چگونه است؟ 

در ابتدا باید توجه داشته باشید که هدف اصلی از نگارش CV یا resume آن است که مسئول پذیرش متقاضیان به صورت سریع و در عرض چند دقیقه، با نگاهی گذرا به رزومه یک الی دو صفحه ایِ فرد، نمایی کلی از سابقه تحصیلی وی در ذهن داشته باشد. از این رو نگارش یک رزومه تحصیلی خوب، از مهمترین فاکتورها در جهت اخذ پذیرش و دریافت کمک هزینه تحصیلی از دانشگاه های مختلف به شمار می رود.

تفاوت رزومه (Resume ) با سی وی (cv) در چیست؟

سی وی یا CV عموما از رزومه طولانی تر است و معمولا جزئیات بیشتری در مورد شما را دربر خواهد گرفت. در فرایند اپلای برای دانشگاه ها و مکاتبه با اساتید یا آنکه در سایت های دانشگاه های خارجی تفاوتی میان سی وی یا رزومه وجود ندارد. چرا که تمام دانشگاه ها و اساتید از شما صرفا در قالب یک فرمت رسمی و آکادمیک اطلاعات تحصیلی، شخصی و سوابق کاری را می خواهند که باید در قالب یک یا نهایتا دو صفحه قرار دهید. در نتیجه به تفاوت هایی که در سایت های دیگر در مورد رزومه و سی وی گفته می شود، نباید توجه کرد و این تفاوت ها بیشتر تفاوت های زبانی یا آنکه مخصوص رزومه های کاری و شغلی می باشد و برای مهاجرت تحصیلی و اپلای دارا بودن یک رزومه یا سی وی که مهم ترین اطلاعات تحصیلی و سوابق کاری شما را شرح دهد، کفایت می کند.

رزومه تحصیلی چند صفحه باید داشته باشد؟

برای نگارش رزومه تحصیلی محدودیت خاصی از لحاظ تعداد صفحات وجود ندارد اما تا حد امکان باید ساده و خلاصه بنویسید تا خوانندگان آن که اساتید دانشگاه‌ها و هیئت های پذیرش بوده و طبیعتا زمان محدود داشته و رزومه های زیادی را باید بررسی کنند، از خواندن آن خسته نشوند و مهم ترین اطلاعات شما را در سریع ترین زمان به دست آورند.
در همین راستا به طور کلی توصیه می‌شود که رزومه تحصیلی در حداکثر دو صفحه نوشته شود.

ساختار کلی رزومه تحصیلی به چه شکل است؟

  • یک سربرگ شامل نام و اطلاعات تماس
  • بخش‌هایی واضح با عنوان‌هایی برای تأکید بر محتوای فنی، مانند «سوابق کاری مرتبط» ، «حوزه‌های علمی مورد علاقه»  و «مهارت‌ها و تکنیک‌های آزمایشگاهی»
  • توضیحات (معمولاً به صورت فهرست موردی)
  • ورود اطلاعات به ترتیب زمانی معکوس (از جدید به قدیم)

همچنین می توانید مصاحبه ما را با یکی از کارشناسان مجموعه بورسیه پلاس در رابطه با نحوه نگارش رزومه در کانال یوتیوب بورسیه پلاس مشاهده نمایید.

 رزومه تحصیلی به صورت کلی از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

مهم ترین اطلاعات باید در نیمه بالایی از صفحه اول رزومه نوشته شود. اولین چیزی که در رزومه و در بالاترین قسمت نوشته می شود، مشخصات، نام و نام خانوداگی شما است. دقت کنید که در بالای رزومه از نوشتن کلماتی هم چون رزومه یا CV و یا عناوین دیگری که برای رزومه به کار می رود به شدت پرهیز کنید.

پس از قسمت مشخصات متقاضی نوبت به راه های ارتباطی رسیده و باید اطلاعات تماس را در زیر آن قرار بدهید.
اطلاعات تماستان شامل آدرس محل زندگی، شماره تلفن همراه، شماره تلفن ثابت (که همراه هر دو این شماره‌ها، پیش شماره اختصاصی کشور نیز نوشته شود) و آدرس ایمیل شما می شود. دقت داشته باشید که آدرس ایمیلی که استفاده می کنید یک آدرس ایمیل رسمی باشد و از نوشتن ایمیل های نامناسب پرهیز کنید. (ایمیل مناسب شامل اسم و فامیل شما می شود و از اعداد و حروف بی ربط نباید استفاده نمایید. همچنین ایمیلی که دانشگاهی که قبلا در آن تحصیل کرده اید به شما اختصاص می دهد، نمونه ای از یک ایمیل استاندارد است.)

رزومه تحصیلی
رزومه تحصیلی

 بدنه و بخش اصلی رزومه

بعد از نوشتن اطلاعات تماس، باید یک بخش کوتاه از اطلاعات شخصی و فردی خود درج کنید و پس از آن سوابق شغلی خود را به صورت خلاصه در رزومه تحصیلی قرار دهید.
نکته قابل توجه در مورد سوابق شغلی این مورد است که کارهای مرتبط با رشته ای که در آن تحصیل کرده اید و احتمالا می خواهید در همان رشته ادامه دهید، یک مزیت بزرگ به حساب می‌آید. به طور مثال اگر فردی در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی برق – شاخه قدرت – تحصیل کرده باشد و پس از آن در یک نیروگاه مرتبط با همین حوزه کار کرده باشد، اگر بخواهد برای مقطع دکتری درخواست پذیرش خود را به دانشگاه مدنظر ارسال کند، از امتیازی ویژه نسبت به سایر رقبای خود برخوردار است. با این وجود اما، لزومی وجود ندارد که شغل ذکر شده حتما در راستای رشته تحصیلی باشد و سایر مشاغل نیز می توانند رزومه متقاضی را سنگین‌تر نمایند.

در ادامه رزومه نیز بخش تحصیلات، مدارک علمی، مقالات و کتاب های چاپ شده و تحقیقات می آیند. این بخش که مهم‌ترین قسمت یک رزومه تحصیلی را شامل می‌شود، نشان دهنده توانایی های آکادمیک شما بوده و باید به بهترین نحو سوابق تحصیلی‌تان را نشان دهد. نام رشته تحصیلی و دانشگاه محل تحصیل باید به طور دقیق ذکر شده و بازه ای که در هر مقطع در آنجا مشغول بوده اید، به طور دقیق ذکر شود. (مثلا 2012 تا 2016 در مقطع کارشناسی و 2018 تا 2020 در مقطع کارشناسی ارشد).
همچنین محاسبه معدل خود مطابق با GPA و ذکر آن را فراموش نکنید؛ هرچند که توصیه می‌شود معدل دقیق خود مطابق با سیستم آموزشی کشورمان (0 تا 20) نیز در رزومه آورده شود.

از نکات مهم دیگری که لازم است تا در این بخش نوشته شود، کورس‌ها، دروس مهم و تحقیقات مرتبطی است که در هر مقطع انجام داده اید. (به نمونه رزومه فوق نگاه کنید).

در آخر نیز بهتر است که افتخارات (نمرات در آزمون‌های زبان خارجی، نمره آزمون GRE، آزمون GMAT، آزمون LSAT و …)، سوابق درخشان علمی (مثلا عضویت در یک انجمن علمی یا بنیاد ملی نخبگان)، مهارت‌های فنی و توانمندی ها و پروژه‌های، علمی و حتی ورزشی خود را بیاورید.

بدنه یک رزومه تحصیلی معمولا به شکل زیر نمایش داده می شوند:

  • علایق پژوهشی (Research Interests): موضوعات علمی-پژوهشی مورد علاقه شما در حوزه تحصیلات و کارهای پژوهشی‌تان. این بخش نشان می‌دهند که شما به موضوعاتی مربوط به دوره مورد نظر علاقه دارید.
  • تحصیلات (Education): فهرست مدارک تحصیلی با ترتیب زمانی معکوس
  • مقالات و کتاب‌های منتشرشده (Publications): لینک مربوط به هر مقاله را روی آن قرار دهید تا کمیته پذیرش بتواند نمونه‌هایی از نوشته‌های شما داشته باشد.
  • افتخارات و جوایز (Honours and Awards): تنها موارد بسیار ارزشمند را ذکر کنید.
  • سوابق تدریس (Teaching Experiences): تدریس به عنوان استاد، حل تمرین و معلم را ذکر کنید؛ اینکار علاقه شما به زندگی/کار دانشگاهی را نشان می‌دهد.
  • سوابقه کاری (Work Experiences): سوابق کاری را بیان کنید (اولویت با سوابق کاری مرتبط است).
  • مهارت‌های کامپیوتری (Computer Skills): مهارت‌های کامپیوتری که می‌تواند برای گذراندن دوره مورد نظر لازم باشد را ذکر کنید.
  • مهارت‌های زبانی (Language Skills): مدارک آزمون‌های زبان (IELTS، TOEFL، GRE و…) خود را ذکر کنید. همچنین لیستی از زبان‌هایی که بر آنها تسلط و یا با آنها آشنایی دارید را با ذکر سطح خود در آن زبان بیان کنید.
  • عضویت در سازمان‌ها (Memberships): اگر در سازمانی عضو هستید که با موضوع رشته تحصیلی مورد نظر ارتباط دارد و یا فعالیت‌های اجتماعی و دانشگاهی شما را نشان می‌دهد، بیان کنید

رزومه یا CV

نکات مهم در نگارش رزومه تحصیلی

  • توجه داشته باشید که مسئله مهم دیگر در مورد رزومه تحصیلی، به نحوه نوشتن بخش توصیف از خود در آن بر می گردد. از نوشتن جملاتی مثل سخت کوش و با استعداد، علاقه مند به تحقیق و پژوهش های علمی ، منظم، فعال و … بپرهیزید. اساتید و هیئت پذیرش دانشگاه ها در هنگام بررسی تقریبا در تمامی رزومه ها با این جملات تکراری و کلیشه ای مواجه می شوند که چندان مفید برای رزومه شما نیست. پس برای داشتن رزومه متفاوت با دیگران از نوشتن این جملات کلی اجتناب کنید و تلاش کنید یک ویژگی خاص و شاخص خود را ذکر نمائید.
  • یادتان باشد هنگام نگارش رزومه تحصیلی کیفیت کار مهم‌ تر از کمیت است. برای توضیح سوابق تحصیلی و پژوهشی خود از جملات مختصر همراه با بولد کردن استفاده کنید؛ این کار به بهتر دیده شدن و خوانایی رزومه شما کمک خواهد کرد.
  • در هنگام نگارش رزومه تحصیلی دقت خود را بالا ببرید و از خطاهای تایپی و غلط املایی و دستور زبانی جدا اجتناب نمایید. زیرا همین اشتباهات کوچک ممکن است به قیمت از دست دادن فرصت پذیرشِ یک بورسیه دانشگاهی تمام شود.
  • حتما پس از نگارش رزومه تحصیلی خود، آن را به یک دوست، همکار و مخصوصا یک مشاور نشان دهید و از او بخواهید تا رزومه شما را ویرایش کند تا خطاهای احتمالی شما را رفع نماید.

نمونه رزومه تحصیلی انگلیسی

در زیر تصویر یک نمونه رزومه تحصیلی به انگلیسی برایتان قرار داده شده است. همچنین دو نمونه فایل ورد رزومه برای دانلود در انتها این پست قرار داده شده است:

نمونه رزومه تحصیلی


نمونه رزومه اول، برای دانلود کلیک کنید.

همچنین جهت تقویت رزومه خود می توانید مقاله راهکارهایی جهت تقویت رزومه تحصیلی برای اپلای و بورسیه در سایت ما مطالعه کنید.

4.3/5 - (62 امتیاز)

27 پرسش و پاسخ

  • من دانشجوی کارشناسی رشته ITبودم در سال ۸۹ از سال ۹۳ تو یه شرکت برنامه نویسی با مدرک دیپلم مشغول به کار شدم و درسم استپ شد سال ۱۴۰۳ رفتم و مدرک معادل یعنی کاردانی رو گرفتم . یعنی فارغ التحصیل سال ۱۴۰۳ شدم (ورودی ۸۹-خروجی ۱۴۰۳) میخواستم بدونم با این شرایط آیا شانسی برای اپلای در کشور آمریکا برای کارشناسی دارم
    یعنی تنها مدارکم کاردانی هست با گپ تحصیلی در وسط دوران دانشجویی… میدونم که کاردانی برای کشور آمریکا اهمیت نداره و انگار الان من دیپلم دارم …برای توجیح اون گپ میتونم نامه اشتغال به کار تهیه کنم، و مدرک آیلتس ۶ میخواستم بدونم باید برای قسمت تحصیلی چی بنویسم تو رزومم؟ دیپلم!؟و اینکه چه کارایی میتونم بکنم که رزومم قوی بشه؟

  • سلام. وقت بخیر. اگه هنوز مدرک زبانو نگرفتیم و چند ماه اینده قصد امتحان دادن داریم تو رزومه چی بنویسیم؟

  • سلام سوالی داشتم
    آیا برای کسی که میخواد خارج رشته استاد زبان انگلیسی بخونه
    می‌تونه تو بخش سوابق کاری
    دستیار استاد آموزشگاه زبان یا دستیار استاد تو مقطع راهنمایی بوده رو ذکر کنه
    آیا تاثیری داره داره ؟؟

  • سلام میخواستم بدونم برای بورسیه KGSP که از فوق دیپلم اقدام میکنیم چیو باید رزومه کنیم؟
    و این اینکه تاریخ ثبت نام 2022 گذشته یا خیر؟
    باتشکر

  • سلام
    یه سوال داشتم من الان لسانسم رو گرفتم اگه برای کارشناسی دوباره اقدام کنم باید اینو در رزومه بنویسم خوبه یا نه

  • سلام مقامات کشوری برای مسابقات فرهنگی و قرآنی رو میشه داخل رزومه ذکر کرد یا نه چون مربوط به خود کشوره تاثیر منفی داره اصلا؟

  • با سلام و وقت بخیر.
    من در ایران دانشجوی دکتری هستم ولی الان به دلایلی قصد دارم که دکتری خارج از ایران بخونم و میخواهم دکتری ایران رو رها کنم. آیا در رزومه خودم و یا در مکاتبه با استاد اشاره کنم که پذیرفته شده دکتری در ایران هستم وبه دلایلی برای مثال کمبود امکانات آزمایشگاهی قصد دارم در اون دانشگاه دکتری رو شروع کنم. آیا این نکته قوت حساب میشه یا برعکس باعث ریجکت شدنم میشه؟
    ممنونم

    • سلام معمولا بهتره اعلام نکنید و با مدرک کارشناسی ارشد خود اپلای کنید

  • سلام
    خواستم بدونم مدال المپیاد چقدر تو پذیرش مؤثره؟ آیا فرق زیادی بین منی که المپیاد ندارم با کسی که مدال المپیاد داره قائل میشن ؟ بنده به دلیل نهی معلمین نتونستم در المپیاد ها شرکت کنم . دوستم جدیدا فول فاند آمریکا در رشته های اقتصاد و کامپیوتر گرفته ،ایا مدال المپیاد سلول های بنیادی تونسته کمک زیادی بهش بکنه یا به دلایل دیگه از جمله نمره زبان خیلی خوب و مصاحبه خوبش بیشتر مربوطه ؟!

    • سلام
      برای رزومه داشن اموزایی که میخوان وارد دانشگاه بشن رشته کامپیوتر
      داشتن مدرک( مثلا ICDL) ، آیلتس ، المپیاد و نمره دبیرستان کافیه؟
      یا باید حتما مقاله و سابقه کاری داشته باشیم؟

  • سلام وقتتون بخیر
    کسی که توی دانشگاه غیر انتفایی درس خونده وقتی توی رزومه خودش بجای کلمه university مینویسه institue of higher education به نظر استادی که رزومه رو میخونه بد نمیاد ؟؟ ینی امکان داره استاد به این فکر کنه که این دانشگاه رنکش پایین و رد کنه ؟؟

  • سلام ممنون از مطالب مفیدتون🌹🤍
    یک سوال داشتم مثلا اگر کسی در رشته هایی مثل نقاشی و طراحی و چیزهای مشابه در سه سال هنرستانش رتبه هایی استانی و ناحیه و … کسب کرده باشه اما برای بورسیه یخواد که در رشته فیلمسازی درخواست بده میتونه از این رتبه ها در زمینه رزومه استفاده کنه با توجه به اینکه رشته ی متفاوتی است نمیشه استفاده کرد؟ و اینکه از اینها میتونه برای مقطع کارشناسی ارشد هم استفاده کنه یا فقط کارشناسی؟

  • سلام، وقت بخیر
    آیا برای کسانی که برای مقطع لیسانس اقدام می‌کنند هم فرستادن رزومه اجباریه؟ چون معمولا تا پایان دبیرستان دانش آموز جز کسب نمرات ممتاز در مدرسه و آزمون زبان و احیانا چند المپیاد علمی کار دیگری انجام نداده

    • سلام بله ضروری است و رزومه در واقع شامل کلیه فعالیت های علمی شما می شود حالا چه اندک چه زیاد.

  • با سلام و سپاس از محتوای مفیدی که ارئه کردید
    ببخشید می خواستم بدونم که آیا می توان در رزومه چکیده ای هم دربارۀ پایان نامه ها نوشت؟
    با تشکر

    • خواهش میکنم موفق باشید.
      بهتره نهایتا عنوان پایان نامه باشه و چکیده نباشه. چون باید رزومه خیلی کوتاه و خلاصه باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.