ارز دانشجویی

سیر تا پیاز ارز دانشجویی و نحوه گرفتن آن مطابق با اخرین اطلاعیه وزارت علوم در سال 1402

بعد از اقدامات لازم برای پذیرش گرفتن و اتمام فرآیند اپلای مانند تهیه  مدارک مورد نیاز، یکی از کار هایی که لازم است انجام دهید، تلاش برای دریافت ارز دانشجویی است. با توجه به قیمت روز افزان دلار آزاد با دریافت این ارز با نرخ دانشجویی می توانید اندکی در هزینه های اپلای  خود صرفه جویی کنید.

ارز دانشجویی چیست؟

ارز دانشجویی در واقع ارزی است که با نرخ دولتی ( نیمایی) به دانشجویانی که قصد تحصیل در کشور دیگری را دارند طبق شرایطی که در ادامه توضیح خواهیم داد،پرداخت می شود. ضمنا توجه به تمامی مراحل و ضوابط دریافت بسیار اهمیت دارد،گاهی متقاضیان با پیمودن مسیر اشتباه و عدم توجه به مراحل موفق به دریافت ارز دانشجویی جهت اپلای تحصیلی نمی شوند

چه کسانی می توانند برای ارز دانشجویی درخواست دهند؟

مهم ترین شرط دریافت ارز دانشجویی این است که شما باید یا در خارج از کشور دانشجو و در حال تحصیل باشید و یا این که از یک دانشگاه خارجی پذیرش بدون قید و شرط دریافت کرده باشید؛ فراموش نکنید دانشگاهی که در آن مشغول به تحصیل هستید و یا پذیرش گرفته اید باید مورد تایید وزارت علوم باشد و در لیست سطوح الف،ب،ج این وزارت خانه ثبت شده باشد،در غیر این صورت به شما ارز دانشجویی تعلق نخواهد گرفت.فراموش نکنید که دریافت ارز دانشجویی در اغلب موارد برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری می باشد.

نحوه دریافت ارز دانشجویی

میزان ارز دانشجویی چقدر می باشد و به چه صورت پرداخت می شود؟

طبق آخرین مصوبه  سال 98  سقف پرداخت این ارز برای دانشجویان هر ماه حدود هزار دلار آمریکا می باشد و برای هر شش ماه ارائه می شود پس یک دانشجو برای 6 ماه اولیه سال چیزی حدود 6 هزار دلار ارز  دانشجویی می تواند دریافت کند. از طرفی اگر دانشجویی با خانواده مشغول به تحصیل باشد برای هر عضو میتواند تا 500 دلار ماهانه دریافت کند. علاوه بر این تسهیلات ارزی دانشجویان واجد شرایط تسهیلات غیر ارزی هم دریافت می کنند مانند: عدم نیاز به پرداخت مبالغ صدور و دریافت ویزا، دریافت تخفیف برای بلیط پرواز به محل تحصیل، عدم نیاز به  پرداخت هزینه های عوارض خروج از کشور، برای خروج های با فاصله ی سه ماه از یک دیگر

طریقه دریافت ارز دانشجویی

جهت تقاضا برای ارز دانشجویی، متقاضیان تحصیل در رشته های مربوط به وزارت علوم باید به سایت وزارت علوم ( سامانه سجاد) و متقاضیان تحصیل در رشته های وزارت بهداشت به سایت وزارت بهداشت( سامانه موحد) مراجعه و ثبت نام اولیه را انجام دهند.

سازمان امور دانشجویان فقط موظف به تایید وضعیت تحصیلی دانشجویان بوده، روند و ضوابط پرداخت ارز براساس بخشنامه بانک مرکزی جمهوری اسلامی است و در ضمن تامین و پرداخت ارز دانشجویی اعم از مقرری و شهریه به نرخ بازار مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS) است.

برای ثبت نام در این سامانه می بایست نشانه ی الکتریکی معتبر و در دسترس به علاوه ی شماره ی همراه فعال و در دسترس در اختیار داشته باشید زیرا کدی که دریافت می کنید برای ادامه ی روند ثبت نام شما مهم است.در مرحله ی بعدی باید اطلاعات هویتی خود به همراه سایر مدارک مورد نیاز بارگذاری کنید.پس از انجام ثبت نام در سامانه ی سجاد کارشناسان پس بررسی اطلاعات شما در اولین فرصت با شما برای ادامه ی فرآیند تماس خواهند گرفت.

بیشتر بخوانید:  دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم در سال 2024/205 (جدیدترین آپدیت)

پس از ثبت نام در یکی از این دو سامانه وزارت علوم و وزارت بهداشت، درخواست خود را برای دریافت ارز دانشجویی در سامانه به ثبت می رسانید.

در مرحله بعدی باید منتظر تایید کارشناسان وزارتخانه مربوطه بمانید، تا پس از تایید کارشناسان، نامه معرفی به بانک برای شما صادر گردیده و به شعبه بانک انتخابی خود جهت دریافت ارز دانشجویی مراجعه می نمایید.

مدارک مورد نیاز برای اخذ ارز دانشجویی

  • ثبت نام در سامانه  سجاد
  • دارا بودن حد نصاب یکی از آزمون های زبان خارجی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری:

MSRT(MCHE)=40

TOLIMO=440

IELTS= 5

TOEFL/PBT= 440

TOEFL/IBT= 45

  • داشتن اصل پذیرش (قطعی و غیر مشروط) از دانشگاه های خارجی مورد تایید وزارت علوم تحقیقات و فناوری یا دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت
  • رونوشت ویزای معتبر دانشجویی
  • گواهی اشتغال به تحصیل با تمامی جزئیات مانند:تاریخ شروع دوره ی تحصیلی،رشته ی تحصیلی و مقطع به زبان انگلیسی
  • صفحه  ابتدایی گذر نامه  متقاضی
  • برای دانشجویان پسر، داشتن برگه معافیت تحصیلی یا کارت پایان خدمت اجباری است
  • دانشجویان مشغول به تحصیل در آمریکا می بایست I 20 یا F1 خود را ارائه دهند.
  • ارائه آخرین مهر ورود و خروج از ایران
  • گواهی اشتغال به تحصیل تایید شده در سفارت ایران در کشور مقصد که در سامانه تاک سفارت خارجه  ایران نیز تایید شده باشد

مدارک مورد نیاز ارز دانشجویی

نکات مهم درخواست برای ارز دانشجویی

  1.  سازمان امور دانشجویان فقط‌ محتوای‌ گواهی‌ اشتغال به‌ تحصیل‌ دانشجویان را بررسی‌ و تایید می‌ نماید. مراحل‌ و ضوابط‌ پرداخت‌ ارز اعم‌ از نوع، میزان و نرخ ارز براساس دستورالعمل‌ های‌ بانک‌ مرکزی‌ ج. ا. ا بر عهده بانک‌ های‌ عامل‌ است.

  2. تغییر بانک‌ انتخابی‌ امکانپذیر نیست لذا از ابتدا در هر بانکی‌ که‌ پرونده ارزی‌ تشکیل‌ می‌ دهید تا انتها از همان بانک‌ مجاز به‌ دریافت‌ ارز هستید. ضمنا ارز مقرری‌ و شهریه‌ هر دو از یک‌ بانک‌ قابل‌ اقدام است و امکان دریافت‌ ارز مقرری‌ از یک‌ بانک‌ و ارز شهریه‌ از بانک‌ دیگر امکانپذیر نیست (لطفا در انتخاب بانک‌ دقت‌ نمایید).
  3. متقاضیان می‌ بایست‌ نسبت‌ به‌ تایید گواهی‌ اشتغال به‌ تحصیل‌ خود از طریق‌ بارگذاری‌ در سامانه‌ وزارت امور خارجه‌ (سامانه‌ میخک) اقدام نمایند. قابل‌ توجه‌ اینکه‌ تا زمانیکه‌ کدرهگیری‌ سامانه‌ میخک‌ صادر نشود پرداخت‌ ارز از سوی‌ بانک‌ امکانپذیر نخواهد بود.
  4. ارز دانشجویی‌ برای‌ ترم جاری‌ قابل‌ بررسی‌ است و به‌ سایر درخواستها (مربوط به‌ ترمهای‌ قبل) ترتیب‌ اثرداده نخواهد شد
  5. حداکثر مدت پرداخت‌ ارز برای‌ مقطع‌ کارشناسی‌ ارشد ٣٦ ماه (٦ ترم) و مقطع‌ دکترا ٦٠ ماه (١٠ ترم) است.
  6. دانشجویان می‌ توانند سالانه‌ به‌ مدت سه‌ ماه در ج. ا. ا اقامت‌ داشته‌ باشند (هر شش‌ ماه یک‌ ماه و نیم) چنانچه‌ دانشجویی‌ بیشتر از این‌ مدت در ایران حضور داشته‌ باشد می‌ بایست‌ ارز دریافتی‌ را مسترد نماید.
  7. لطفا به‌ اعتبار دانشگاه محل‌ تحصیل‌ دقت‌ نمایید چنانچه‌ دانشگاه مورد تایید این‌ وزارت نباشد ارز دانشجویی‌ تعلق‌ نخواهد گرفت. جهت‌ کسب‌ اطلاع از اعتبار دانشگاهها به‌ سایت‌ اداره دانش‌ آموختگان به‌ آدرس: http//grad.saorg.ir مراجعه‌ نمایید.
  8. گواهی‌ اشتغال به‌ تحصیل‌ با سربرگ رسمی‌ و مهر دانشگاه، با قید مقطع، رشته‌ تحصیلی، قید تمام وقت‌ بودن، بازه زمانی‌ تحصیلی‌ و… بارگذاری‌ شود. ضمنا در گواهی‌ اشتغال به‌ تحصیل‌ دریافت‌ یا عدم دریافت‌ هرگونه‌ کمک‌ هزینه‌ تحصیلی‌ (اعم‌ از شهریه‌ یا مقرری) قید شود.
  9. به‌ دانشجویانی‌ که‌ دارای‌ بورس کامل‌ هستند یا به‌ عبارت دیگر کمک‌ هزینه‌ تحصیلی‌ (اعم‌ از مقرری‌ و شهریه) دریافت‌ می‌ نمایند ارز تعلق‌ نمی‌ گیرد.
  10. دانشجویانی‌ که‌ از دانشگاه محل‌ تحصیل‌ کمک‌ هزینه‌ تحصیلی‌ به‌ طور کامل‌ دریافت‌ نمی‌ نمایند، باتوجه‌ به‌ هزینه‌ های‌ اعلام شده در گواهی‌ اشتغال به‌ تحصیل‌ (بابت‌ مقرری‌ یا شهریه) درخواست‌ ارز آنان مورد بررسی‌ قرار خواهد گرفت.
  11. به‌ دانشجویان تمام وقت‌ ارز تعلق‌ می‌ گیرد. (تحصیل‌ می‌ بایست‌ به‌ صورت حضوری‌ و تمام وقت‌ باشد)
  12. به‌ دوره های‌ غیرحضوری، پاره وقت‌ و مجازی‌ ارز تعلق‌ نمی‌ گیرد.
  13. واحدهای‌ خارج از کشور دانشگاههای‌ پیام نور و آزاد اسلامی‌ ارز تعلق‌ نمی‌ گیرد.
  14. ارائه‌ ویزا دانشجویی‌ الزامیست.
  15. قابل‌ توجه‌ دانشجویان دارای‌ کارت پایان خدمت‌ قدیمی‌ لطفا نسبت‌ به‌ اخذ کارت الکترونیکی‌ نظام وظیفه‌ اقدام نمایید. (کارت نظام وظیفه‌ قدیمی‌ مورد قبول نیست) برای‌ دانشجویانی‌ که‌ از معافیت‌ تحصیلی‌ استفاده می‌ نمایند بارگذاری‌ مدرک معافیت‌ تحصیلی‌ الزامیست.
  16. رشته‌ های‌ علوم پزشکی‌ به‌ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی‌ مربوط می‌ شود. لطفا از طریق‌ این‌ سایت‌ درخواست‌ ندهید.
  17. بارگذاری‌ مدرک لغو تعهد آموزش رایگان در ج. ا. ا در سایت‌ الزامیست. (مثال: جهت‌ مقطع‌ دکترا برای‌ خارج از کشور اقدام نموده اید در صورتیکه‌ مقطع‌ کارشناسی‌ ارشد را در ایران بوده اید می‌ بایست‌ دانشنامه‌ مدرک ارشد یا لغو تعهد آموزش رایگان را در سایت‌ بارگذاری‌ نمایید.)
  18. تمام امورات مربوط به‌ دریافت‌ ارز به‌ صورت الکترونیک‌ است و نیاز به‌ مراجعه‌ حضوری‌ نیست‌ جهت‌ پاسخگویی‌ به‌ سوالات و رفع‌ مشکل‌ احتمالی‌ می‌ توانید از طریق‌ آدرس ایمیل‌ support@saorg.ir یا پشتیبانی‌ سامانه‌ سجاد در منوی‌ خدمات ارتباط برقرار نمایید.
  19. مسئولیت‌ هرگونه‌ مغایرت در اطلاعات و مدارک متوجه‌ متقاضی‌ است‌ و در صورت اثبات تخلف‌ پذیرش فرد ابطال و طبق‌ ضوابط‌ و مقررات عمل‌ خواهد شد.
  20. جهت‌ ارتباط با پشتیبانی‌ سامانه‌ با ایمیل‌ support@saorg.ir مکاتبه‌ نمایید. (چنانچه‌ در سامانه‌ مشکل‌ داشتید با این‌ ایمیل‌ مکاتبه‌ نمایید).
  21. به‌ دوره زبان، کالج، پیش‌ نیاز و به‌ طور کلی‌ دوره های‌ قبل‌ از ورود به‌ مقطع‌ تحصیلی‌ اصلی، مقطع‌ معادل؛ بورسیه‌ محل‌ تحصیل‌ و پذیرش دانشگاه ارز تعلق‌ نمی‌ گیرد.
  22. مبلغ‌ پرداختی‌ جهت‌ درخواست‌ در سامانه‌ سجاد مسترد نمی‌ شود.
بیشتر بخوانید:  بورسیه فول فاند هنر کره جنوبی +AMA در سال 2025 + شرایط، مدارک و نحوه تقاضا

سوالا متداول دانشجویان پیرامون ارز دانشجویی

ارز اولیه (شروع تحصیل – با پذیرش) را چگونه دریافت کنم؟

طبق بخشنامه بانک مرکزی ارز فقط به دانشجوی شاغل به تحصیل با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل و مدارک ضروری پرداخت می گردد.

من تازه از دانشگاه پذیرش گرفته ام، چگونه می توانم از ارز دانشجویی استفاده کنم؟

با داشتن پذیرش امکان معرفی به بانک جهت دریافت ارز مقدور نیست، پس از شروع به تحصیل در دانشگاه مورد نظر می توانید با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل و موارد مورد نیاز در سامانه (سجاد) درخواست ارز ثبت نمایید.

نحوه پرداخت ارز و میزان آن چگونه است؟

میزان و نرخ ارز به عهده بانک های عامل می باشد. (اطلاعات ریز و کامل را از بانک های عامل پیگیری نمایید.)

آیا به دوره زبان قبل از شروع دوره تحصیلی ارز تعلق می گیرد؟

خیر

من دانشجوی غیر حضوری هستم چگونه ارز دریافت کنم؟

به دانشجویان غیر حضوری ارز تعلق نمی گیرد، اشتغال به تحصیل تمام وقت و حضور الزامی است.

آیا ارز دانشجویی به دانشجویان دارای بورسیه نیز تعلق خواهد گرفت؟

خیر دانشجویانی که از دانشگاه مقصد خود بورسیه اخذ کرده اند، واجد شرایط دریافت ارز دانشجویی نخواهند بود.

3.8/5 - (72 امتیاز)

35 پرسش و پاسخ

  • اگه در سامانه موحد ترجمه رسمی مدرک تومر خواسته شود منظور زبان فارسی هست یا انگلیسی؟

  • باتوجه به این که دانشجویان بورسیه بهشون ارز دانشجویی تعلق نمیگیره، آیاامکانش هست که برای هزینه زندگی بهشون ارز دانشجویی تعلق بگیره؟ اگر تعلق میگیرد مقدار آن چقدر است؟

  • سلام. وقت بخیر
    آیا اگر بین دو مقطع تحصیلی (مثلا کارشناسی ارشد و دکترا) فاصله 6 ساله باشه بهمون ارز دانشجویی تعلق میگیره؟

  • سلام،
    من دانشجو دکترا آلمان هستم و بورسیه ندارم. مدرک زبان آلمانی دارم DSH2 که معادل 7-7.5 ایلتس انگلیسی هست، الان هم ترم چهار هستم. میتونم برای ارز دانشجویی اقدام کنم یا حتما باید مدرک زبان انگلیسی ارائه داد؟

  • سلام اگرکه برای درخواست ارز باید در حال تحصیل و در خارج باشیم، برای مراجعه به بانک و دریافت ارز در ایران فرد دیگری میتواند اقدام کند؟

  • سلام studentship هم بورسیه محسوب میشه؟ اگر برای دکترا با یک کمک هزینه سالانه پذیرش بشیم، نمیشه برای ارز دانشجویی درخواست داد؟

  • یعنی واقعا نشد یک کاری رو درست توی ایران انجام بدن! جزو قوانین اینه که باید از ایران خارج شده باشی و تحصیلت رو شروع کرده باشی تا بتونی ارز بگیری، بعد از اون ور باید با خط ایران ثبت نام کنی تا برات کد تایید بیاد. آخه کسی که ایران نیست و خطش خاموشه چطور میتونه این مرحله رو رد کنه؟!
    بعد در آمریکا که سفارت نداریم تاییدات سفارت چی میشه؟

  • مقاله رو مطالعه کردم مربوط به سال گذشته هستش. امسال برای مقطع لیسانس ارز دانشجویی تعلق میگیره یا مثل قبل هست

  • سلام وقت بخیر
    امسال ارز دانشجویی به مقطع لیسانس تعلق میگیره؟ لطفا نوع ارز و یا قیمتش رو بفرمایید. سپاس

    • سلام متن مقاله رو مطالعه بفرمایید در این مورد اشاره شده است

  • سلام من پذیرش و ویزا در مقطع کارشناسی ارشد امریکا دریافت کردم، در ایران کارشناسی ارشد خوندم ولی فراغ التحصیل نشدم و با دریافت پذیرش و ویزا می خوام برم ارشد رو امریکا بخونم، ب من ارز دانشجویی تعلق میگیره؟؟؟

    • سلام مطابق آیین نامه درج شده مشکلی ندارید جهت دریافت ارز دانشجویی

  • با سلام پسری که برای تحصیل در رشته های پزشکی با مدرک دیپلم با ویزای سیاحتی از کشور خارج شده و در کشور دیگر مشغول به تحصیل شود آیا میتواند از ارز دانشجویی استفاده کند

    • شما به هر شکلی که از کشور خارج شدین مهم نیست…بعد از دریافت پذیرش و ثبت نام در دانشگاه کشور محل اقامت ، به سفارت ایران در اون کشور میرید و اول وضعیت خدمت نظام وظیفه خودتون رو اونجا مشخص میکنید. بعد اگه دانشگاه شما امورد تایید وزارت بهداشت و یا وزارت علوم بود برای شما تشکیل پرونده دانشجویی میدین و از بقیه مزایای دانشجویی استفاده میکنید.

  • سلام
    جدیدا گویا برخی صرافی ها ارز دانشجویی میدن
    خودم تماس گرفتم و مطمئن شدم. اما میگن باید مدارک دانشگاهی تون مثل کارت دانشجویی و گواهی اشتغال به تحصیل رو به تایید وزارت علوم برسونین. چجوری؟ کجا باید تایید کنیم آخه؟ من اصفهانم.

    • سلام ممنون از اطلاع رسانی شما پیگیری میکنیم و اطلاع میدیم در همین صفحه

  • سلام من اتباع هستم
    در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دانشجو هستم میتوانم برای شهریه دلار دولتی دریافت کنم؟
    ممنان میشوم اکر پاسخ بدهید

  • سلام
    ایا امسال کسی تونسته ارز نیمایی یوان چین بگیره؟ کمرمون شکست زیر ارز ازاد💔💔 اول که جمع کردیم برگشتیم اسیا دوباره با قیمت یوان ازاد بازیشون گرفت
    برای ترم های بعدی(بعد از تیر ۱۴۰۰) کِی اقدام کنیم براش؟ ایا ارزش داره و واقعا میدن یا حیرون میکنن؟

    • سلام خسته نباشید به نظر میاد که دیگه ارز دانشجویی ارایه ندهند.

  • با سلام. آیا با توجه به اینکه امسال ارز دانشجویی نداده اند دانشجو میتواند همان ارز آزاد رو با مقدار بیش از 5000 یورو از کشور خارج کند؟

  • سلام،
    من دو تا سوال داشتم اگر لطف کنید و پاسخ بدید.
    1. قیمت ارز دانشجویی الان چند هست؟
    2. و اینکه من با استاد راهنما حرف زدم و تقریبا همه چی اوکی هست ولی فکر نکنم با نرخ آزاد دلار و یورو بتونم هزینه هام رو تامین کنم. میخواستم بدونم چطور میتونم مطمئن بشم که بهم ارز دانشجویی داده میشه که بعدش تو دانشگاه ثبت نام کنم؟

  • سلام.
    قیمت ارز دانشجویی آیا الان با بازار آزاد اصلا فرق می کنه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.