مبلغ عوارض خروج از کشور در سال 1402 ، افراد معاف از پرداخت آن
هر شخصی که قصد خروج از کشور را داشته باشد لازم است مقداری پول به دولت بپردازد که به این مبلغ عوارض خروج از کشور میگویند. بخش کوچکی از این مبلغ به سازمان گردشگری پرداخت و بخش دیگری هم جهت بازسازی و بهسازی روستاهای مرزی کشور به کار گرفته میشود. جالب است که هزینه عوارض خروج از کشور هرساله دچار تغییر و تحول میشود لذا در صورتی که قصد خروج از کشور را داشته باشید لازم است که از آخرین مبالغ خروج از کشور آگاه شوید. برای مثال تا چند سال پیش کودکان زیر هفت سال از پرداخت عوارض معاف بودند لکن با تغییر قانون این عوارض حتی برای کودکان نیز مقرر شد.
عوارض خروج از کشور در سال 1401چند بود و در سال 1402 چند خواهد ش؟
در سال ۱۴۰۱، عوارض خروج از کشور برای هر نفر در سفر اول ۴۰۰ هزار تومان ، در سفر دوم ۶۰۰ تومان و در سفر سوم و بیشتر ۸۰۰ هزار تومان بود؛ در صورت افزایش ۲۰ درصدی عوارض خروج، این میزان برای سال 1402 در سفر اول ۴۸۰ هزار تومان، سفر دوم ۷۲۰ هزار تومان و سفرهای سوم و بیشتر ۹۶۰ هزار تومان می شود.
نکته: نرخ های سال 1402 براساس قوانین بودجه پیش بینی شده اند و هنوز برای سال 1402 نرخ های جدید اعلام رسمی نشده اند.
روش پرداخت عوارض خروج
سادهترین راه برای پرداخت عوارض خروج از کشور این است که با استفاده از روشهای آنلاین آن را پرداخت نمائید. برای مثال سامانه سداد و اپلیکیشن ایوا موارد مناسبی برای پرداخت اند. از روشهای دیگر پرداخت استفاده از دستگاههای ATM غیرنقدی است که در فرودگاههای سرتاسر کشور نصب شدهاند. علاوه براین اقدام از طریق وبسایت بانک ملی ایران یا پیامرسان بله که از طریق بانک ملی معرفی شده نیز امکانپذیر است. اگر هم به روشهای پرداخت آنلاین دسترسی ندارید میتوانید مستقیما به یکی از شعب بانک ملی ایران مراجعه نمائید و به صورت حضوری پرداخت را انجام دهید.
افرادی که معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور می باشند؟
با این وجود که قانون پرداخت عوارض در هنگام خروج از کشور همه افرادی که برای تفریح یا تجارت به خارج از کشور سفر میکنند را در بر میگیرد لکن طبق همین قانون بعضی افراد از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف شدهاند. این افراد عبارتند از:
- خدمه پرواز و کشتی که برای شغل خود مجبورند از کشور خارج شوند. همچنین افرادی که گذرنامههای سیاسی یا خدمت دارند معاف از پرداخت عوارض میباشند.
- بیمارانی که از شورای پزشکی مجوز درمان در خارج از کشور دارند و جانبازان جنگ تحمیلی که به درمان نیاز دارند.
- تخفیف همراهان بیمار در حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد.
- دانشجویانی که مجوز تحصیل در خارج از کشور دارند به شرطی که از آخرین بازگشتشان به کشور بیشتر از ۳ ماه گذشته باشد.
- کسانی که در اربعین برای زیارت به عراق سفر میکنند.
- دارندگان گذرنامه سیاسی یا خدمت یا کسانی که مقیم یک کشور دیگر هستند و از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار اخذ نمودهاند.
- مرزنشینان کشور به کسانی اطلاق میشود که شماره شناسنامه و کدپستی آنها در سامانه بانک اطلاعات مرزنشینان وزارت کشور ثبت شدهاست این افراد نیز فقط یکبار در سال موظف به پرداخت عوارض خروج از کشور میباشند.
- کسانی که از ۴ شهریور ۱۴۰۰ تا ۲ مهر ۱۴۰۰ از طریق زمینی از مرز ایران و عراق از کشور خارج شدهاند نیز طبق یکی از مصوبات مجلس از پرداخت عوارض معاف بودهاند.
- اعضای تیمهای ملی ورزشی که برای شرکت در مسابقات خارجی از کشور خارج میشوند هرچه قدر که سفر نمایند فقط در دفعه اول موظف به پرداخت عوارض اند.
جهت پرداخت عوارض خروج چه مدارکی لازم است؟
لازم است بدانید که پرداخت عوارض خروج نیاز به مدرک خاصی ندارد. فقط هنگام پرداخت وجه، داشتن کارت بانکی و ورود مشخصات معتبر کفایت میکند. همچنین استفاده از رسید عوارض هم تنها برای شخصی که عوارض به نام او پرداخت شده امکان پذیر و معتبر است.
ماجرای بالارفتن عوارض خروج در لایحه بودجه سال 1401 چیست؟
موضوع از این قرار است که عوارض خروج از کشور در سال ۹۸ معادل ۱۵۰۰ میلیارد تومان، در سال ۹۹ معادل ۱,۶۱۰ میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۰ با توجه شیوع ویروس کرونا این رقم به حدود ۱۱۰ میلیارد تومان رسید اما در بودجه ۱۴۰۱ این رقم مانند سال ۹۸، ۱,۵۰۰ میلیارد تومان تعیین شد. به عبارتی دیگر طبق لایحه بودجه منتشر شده از سوی دولت، درآمد دولت از عوارض خروج از کشور برای سال آینده ۱۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شدهاست. بنابراین مبلغ عوارض خروج از کشور 1401 برای هر نفر به میزان 5 میلیون و 200 هزار تومان تعیین شدهاست. اما این خبر توسط ریاست سازمان برنامه و بودجه نقض شده و ایشان بیان داشته که هنوز تصمیم قطعی در این خصوص گرفته نشده است.
بر طبق اظهارات علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت: عوارض خروج افزایشی نداشته است. بلکه چیزی که مطرح شدهاست؛ تنها پیشبینی کل درآمد ناشی از عوارض خروج بوده که افزایش داشته و آن هم بخاطر کاهش محدودیتهای کرونایی است. البته از دولت گذشته پیشنهادی برای بهروزرسانی نرخ عوارض خروج از کشور وجود داشته که هنوز در هیأت دولت مطرح نشده است.
بدون پرسش