زندگی دانشجویی در آلمان؛ از هزینه های زندگی تا چگونگی اخذ ویزا

  • توسط تجربه کار
  • 11:56 مرداد 3, 1397
  • ۱۷۳ بازدید
زندگی دانشجویی در آلمان
زندگی دانشجویی در آلمان؛ از هزینه های زندگی تا چگونگی اخذ ویزا
5 (100%) 1 vote

هر آنچه را که لازم است در رابطه با تحصیل در آلمان بدانید، در اینجا می یابید!

کشور آلمان که بعد از ایالات متحده آمریکا، انگلیس و استرالیا، چهارمین کشور جذاب برای دانشجوها به حساب میاد، در این سال های اخیر به دلایلی خاص مورد توجه ویژه ایرانی ها برای ادامه تحصیل قرار گرفته. هزینه های نسبتا پایین در مقایسه با برخی دیگه از کشورای اروپایی و آمریکای شمالی (چه از نظر هزینه های تحصیلی و چه از نظر هزینه های زندگیِ روزمره)، اصلی ترین و مهم ترین علت افزایش درخواست برای ادامه تحصیل توی این کشوره.

خب واضحه افرادی که قصد دارن تحصیلاتشون رو در آلمان ادامه بدن، علاقه دارن که اطلاعات مختلف در رابطه با تمامی جوانب زندگیِ دانشجویی در این کشور اروپایی رو به دست بیارن. ما هم این مقاله رو برای همین افراد آماده کردیم تا در کمترین زمان، کامل ترین اطلاعات رو به زبان خیلی ساده و روان به دست بیارن.

 

  • سیستم آموزشی آلمان

مقطع لیسانس:

مدارک تحصیلی آلمان توی لیسانس به 2 دسته ) B.Sc مخصوص رشته های علوم پایه و مهندسی) و B.A (مخصوص رشته های علوم انسانی) تقسیم میشن.

در مقطع لیسانس تنوع رشته ای خیلی گسترده ای در دانشگاه های آلمان وجود داره و در واقع بهتره بگیم که در همه شاخه ها شانس تحصیل در مقطع لیسانس وجود داره. تحصیل در لیسانس برای کلیه دانشجوها (چه آلمانی و چه غیر آلمانی) رایگانه و از این نظر نگرانی ای وجود نداره.

همچنین برای دانشجوهای لیسانس این امکان وجود داره که در صورت تمایل، یک و یا حتی دو ترم رو به صورت مهمان در دانشگاه های آمریکایی و یا اروپایی بگذرونن.

مقطع فوق لیسانس:

دانشجوهای مقطع فوق لیسانس در آلمان بعد از اتمام تحصیلشون، اگر علوم پایه یا مهندسی خونده باشن، مدرک M.Sc  و اگر علوم انسانی و رشته های زیر شاخه اون رو خونده باشن، مدرک M.A رو دریافت میکنن.

دانشجوهای ایرانی علاقه مند به تحصیل در مقطع فوق لیسانس در آلمان که از یکی از دانشگاه های دولتی، آزاد، پیام نور یا غیرانتفاعی در ایران مدرک کارشناسی خودشون رو دریافت کردن، میتونن برای پذیرش در مقطع ارشد در دانشگاه های آلمان اقدام کنن؛ در واقع، کلیه ی دانشگاه های ایرانی که مورد تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران هستن، در آلمان هم معتبر شناخته میشن و از جهت اینکه توی دانشگاه کمتر شناخته شده ای درس خوندین، نگرانی به خودتون راه ندین.

نکته دیگه اینکه بر خلاف اتریش، متقاضیان مقطع کارشناسی ارشدِ آلمان نیازی به قبولی در کنکور کارشناسی ارشد ایران ندارن و تنها داشتن مدرک لیسانس کفایت میکنه. از نظر معدل هم دانشگاه هایی که در آلمان شرط معدل دارن، معدل حداقلیِ بین 14 تا 15 را برای دانشجوهای غیر آلمانی تعیین میکنن و البته در کنار اون خیلی از رشته ها و دانشگاه ها هم وجود داره که شرط معدل ندارن. اینم باید بگیم که شرط معدل محدود به یک رشته و یک دانشگاه خاص نمیشه و حتی ممکنه یک دانشگاه برای بعضی از رشته های خودش شرط معدل بذاره و برای برخی شرطی قرار نده. (این قانون رو حتی در مورد ترم های مختلف هم میشه اجرایی کرد؛ یعنی یک ترم شرط معدل باشه و یک ترم نباشه!)

در آخرم این نکته رو اضافی کنیم که امتیازاتی مثل چاپ مقاله یا ارائه اون در کنفرانس های علمی، سابقه کاری و یا دانستن یک زبان خارجی دیگه (غیر از انگلیسی و آلمانی) هرچند الزامی نیست، اما در پذیرش افراد قطعا تاثیر مثبت داره.

مدارک مورد نیاز برای پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد چیه؟

  • مدرک کارشناسی
    • مدرک زبان انگلیسی قابل قبول‌ در صورت تحصیل به زبان انگلیسی‌ و یا مدرک آلمانی‌ در صورت تحصیل به زبان آلمانی‌
    • سه تا توصیه نامه (که بهتره توسط اشخاصی با اعتبار علمی بالا نوشته بشه) به همراه روزمه

مقطع دکتری:

دکتری در آلمان مثل سایر نقاط دنیا، میتونه بین 3 تا 5 سال طول بکشه و خوب بدیهیه که دانشجوهای دکتر این امتیاز رو دارن که از حقوقی که دانشگاه بهشون پرداخت میکنه، استفاده کنن.

فعلا مرسوم ترین راه گرفتن پذیرش دوره دکتری، همون روش قدیمی و شناخته شده هست؛ یعنی دانشجویی که خواهان گذراندن این دوره است، باید با استادی از یکی از دانشگاه های آلمان که در رشته مورد نظر به عنوان متخصص شناخته میشه، ارتباط برقرار کنه. خب البته پیدا کردن استاد مناسب به این سادگی ها نیست و دانشجوی متقاضی باید حداکثر تلاشش رو توی این مرحله به کار بگیره. با این وجود، ارسال درخواست پذیرش اگر با یک طرح مناسب و خلاقانه برای پایان نامه همراه شده باشه، شانس موفقیت رو خیلی بالا میبره. این نکته رو نباید از یاد ببرین که برای برقراری ارتباط با یک استاد، شرط لازم اینه که اون استاد نه تنها در رشته ی تحصیلیتون متخصص باشه، بلکه حتما در رابطه با اون چیزی که قراره دوره اش رو بگذرونین، روزمه خوب و قدرتمندی داشته باشه. (یعنی اینکه سراغ هر استادی نرین و قبلش خوب بررسی هاتون رو انجام بدین.)

وب سایت DAAD هم میتونه به شما برای پیدا کردن یک استاد راهنمای خوب کمک شایانی بکنه.

اینم از شرایط لازم برای پذیرش در مقطع دکتری به صورت خلاصه:

  • اتمام مقاطع M.A و یا M.Sc (بستگی به رشته تون داره) با نمره های قابل قبول
  • تسلط به زبان انگلیسی یا آلمانی (بستگی به این داره که رشته تحصیلی تون در دکتری به زبان انگلیسی باشه یا آلمانی)
  • طرح پایان نامه
  • گرفتن تائیدیه از یکی از اساتید در دانشگاه های آلمان

 

زبان:

زبان تحصیل در مقطع لیسانس، (به جز موارد استثنائی) آلمانیه. البته دانشجوهای غیر آلمانی میتونن قبل از ورود به دانشگاه، در کلاسهای زبان آلمانی دانشگاه شرکت کنند و پس از قبولی در آزمون DSH و یا TestDaf، مجوز ورود به دانشگاه رو کسب کنن. کلاس های زبان اصولا قریب به 10 ماه طول میکشن و در خود دانشگاه ها ارائه میشن.

در مورد دانشجوهای کارشانسی ارشد و دکتری هم همونجوری که در بالا گفتیم، بسته به اینکه رشته تحصیلیتون به زبان آلمانی باشه یا انگلیسی، باید مدرک قابل قبولی از یکی از این دو زبان داشته باشین. (دارای مدرک آیلتس 5.6 و یا معادلش در تافل، و یا دارای مدرک  B1 زبان آلمانی) البته با صراحت میشه گفت که بیشتر رشته های ارائه شده در این دو مقطع، به زبان انگلیسی هستن و اگر زبان آلمانی بلد نیستین، از این جهت جای نگرانی وجود نداره. در اینجا هم میتونین به وب سایت DAAD سری بزنین تا از تمامی رشته هایی که به زبان انگلیسی ارائه میشن، اطلاع پیدا کنین.

جدا از مباحث دانشگاهی، اینو باید بدون تعارف بگیم که دانستن زبان آلمانی برای ارتباط با مردم عادی این کشور که توی زندگی روزمره باهاشون سر و کار دارین، بسیار ضروریه. به خصوص اگر میخواید بعد یا در حین تحصیلتون کار هم بکنید! پس اگر خواهان ادامه تحصیل در آلمان هستین، یادگیری زبان آلمانی رو حتما مدنظر داشته باشین.

هزینه تحصیل:

خبر خوب اینه که دانشگاه‌های دولتی آلمان شهریه‌ای تنها چند یورویی در سال دریافت می‌کنن. (البته دانشگاه‌های خصوصی شهریه‌های بالایی دارن). با این وجود که شهریه دانشگاههای دولتی در آلمان تقریبا رایگانه، اما دانشجویان ملزم به پرداخت مبلغی به صورت ترمی  بابت دریافت خدمات دانشجویی و اداری به دانشگاه خودشون هستن. هزینه تحصیل در دانشگاه های خصوصی آلمان هم بسته به رشته و مقطع، متغیره و تقریبا از شش هزار تا دوازده هزار یورو در نوسانه.

هزینه زندگی:

هزینه زندگی در آلمان نسبت به دیگر کشورهای اروپایی مناسب و قابل قبوله و با وجود امکانات بالا، با میانگین هزینه زندگی در اروپا یکسانه. قسمت اصلی هزینه زندگی در آلمان مربوط به هزینه اسکان میشه که باید 250 تا 600 یورو برای اون در نظر گرفت که البته این مبلغ ممکنه در شهرهای بزرگ کشور افزایش پیدا کنه که در این صورت میتونید در پانسیون های دانشجویی، یک اتاق مناسب رو اجاره کنین. جدا از خرج مسکن، به عنوان یک دانشجو در کشوری بیگانه، با هزینه های دیگه ای هم روبرو هستین که در قسمت زیر مشخصشون کردیم: (فراموش نکنید که قیمت ها تقریبیه و بر اساس نوع زندگی افراد، میتونه متغیر باشه)

بیمه درمانی: 85 یورو

خوراک: 170 یورو

تفریح، ورزش: 50 یورو

سایر موارد: 70

جمع کل: 375 یورو

 

یکی از امتیازهای ادامه تحصیل در آلمان اینه که هزینه حمل و نقل دانشجوها در این کشور بسیار ارزان تر از سایر کشورها است؛ به این شکل که دانشجو هر ترم (هر شش ماه) مبلغی تقریبی 300 یورو به دانشگاه میده و در عوض کارت حمل و نقل رایگان دریافت میکنه. کارتی که به وسیله اون دیگه نیازی به خرید بلیط اتوبوس و یا مترو نیست و رفت و آمد دانشجو در کلیه شهرهای آلمان کاملا رایگان خواهد بود. (نکته قابل توجه اینه که گرفتن این کارت اجباریه و دانشجو باید این 300 یورو رو حتما به حساب دانشگاه واریز بکنه.)

کار دانشجویی:

مباحث مربوط به کار دانشجویی از اون موضوعاتی هست که اکثریت متقاضیان ادامه تحصیل در خارج از کشور، توجه ویژه ای بهش دارن و با توجه به قوانین بسیار متنوع در این رابطه، این ضرورت وجود داره که آگاهی کاملی از اون به دست بیاد. در رابطه با آلمان به این صورته که اگر از کشوری غیر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به آلمان میاید، می‌تونید در سال به میزان 120 روز کامل یا 240 نیمروزِ کاری کار کنین (هر روز کاری 8 ساعته). البته اگر در خود دانشگاه و با عناوینی مثل کمک یارِ استاد به کار مشغول بشین، این اجازه رو دارین که از اون سقف مجاز هم بیشتر کار کنین.

خب شاید بپرسین اساسا کار پیدا کردن برای یک دانشجوی خارجی در آلمان سخته یا آسون؟ در جواب این سوال باید گفت که پیدا کردن کار برای دانشجویان خارجی در مقایسه با دانشجویان آلمانی سخت‌تره. واضحه که کارفرما کسی رو انتخاب میکنه که زبان آلمانی رو خوب بلد باشه، با این وجود اما زیادی نگران نشید، چون آلمان فرصت های شغلیِ خوب و کافی ای رو داره که میتونید بالاخره یکی از مناسب ترین هاش رو برای خودتون انتخاب کنین.

ویزای تحصیلی:

این درسته که اولین قدم برای تحصیل در آلمان، گرفتن پذیرش از کالج یا دانشگاه یا موسسات زبان آلمانه اما داشتن نامه پذیرش از یک دانشگاه به منزله اجازه تحصیل قطعی در این کشور نیست و دانشجو باید برای اخذ ویزای تحصیلی اقدام کنه.

اولین و شاید مهم ترین شرط دریافت ویزای تحصیلی آلمان هم، اثبات درآمد سالانه حدود 8700 یوروئه. اونم به این خاطر که نشون بدین میتونین از پس هزینه هاتون بربیان. این گواهی پشتیبانی مالی از طرف یکی از وابستگانتون که ساکن آلمان هست هم قابل پذیرشه.

دانشجویانی که از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا هستن (مثل دانشجوهای ایرانی)، باید برای تحصیل در آلمان از طریق سفارتخانه های آلمان در کشور خودشون اقدام کنن. به خاطر داشته باشین که ویزاهایی مثل ویزای توریستی یا ویزای شینگن هیچ ربطی به ویزای تحصیلی نداره.

خب پس بعد از اینکه از یک کالج یا دانشگاه آلمانی پذیرش گرفتین، باید نسبت به رزرو وقت مصاحبه در سفارت آلمان (واقع در خیابان فردوسی تهران) اقدام کنین. رزرو وقت درخواست ویزای تحصیلی آلمان فقط از طریق سایت این سفارتخانه امکان پذیره.

برای اینکه سفارت آلمان به شما ویزا بده، حتما باید از یک کالج و یا یک دانشگاه پذیرش داشته باشین. منظور از کالج هم همون نهاد های دولتی وابسته به دانشگاه هاست که وظیفه آموزش زبان آلمانی و دروس پایه ای مثل ریاضی و فیزیک رو به دانشجویان خارجی برعهده دارن.

ویزای دانشجویی آلمان در مرتبه اول سه ماه اعتبار داره که متقاضی پس از ورود به خاک آلمان باید با مراجعه به اداره امور اتباع خارجه شهر محل سکونتش نسبت به تمدید یک تا دو ساله ویزای تحصیلی اش اقدام کنه.

 

علاوه بر نکات بالا، برای اینکه ویزای تحصیلی به شما تعلق بگیره، باید شرایط زیر رو داشته باشین:

  • پاسپورت با اعتبار حداقل شش ماهه و دو کپی از آن
  • پذیرش تحصیلی
  • گواهی پایان دوره سه سال متوسطه (به همراه ترجمه)
  • گواهی پایان دوره پیش دانشگاهی (به همراه ترجمه)
  • گواهی پایان دوره کارشناسی و یا کارشناسی ارشد (به همراه ترجمه)
  • فرم پرشده ی درخواست ویزا
  • عکس رنگی پاسپورتی
  • شناسنامه و دو کپی از آن
  • مدارک سوابق شغلی (در صورت وجود)
  • هزینه ی صدور روادید (۶۰ یورو) تحصیل در آلمان
  • انگیزه نامه
  • زندگی نامه

 

در سفارت هم وقت زیادی صرف بررسی مدارک میشه و تنها حدود چند دقیقه از متقاضی در رابطه با انگیزه ش از تحصیل در آلمان سوال میشه و جای نگرانی نیست.

به این توجه کنین که اگر قصد تحصیل به زبان آلمانی در رو دارین، مصاحبه با کارمند سفارت به زبان آلمانی و اگر قصد تحصیل به زبان انگلیسی رو دارین، مصاحبه به انگلیسی انجام میشه.

علاوه بر تمامی نکات، امکان دریافت ویزا برای همسر و فرزندان هم وجود داره که خب این خودش یک امتیاز بزرگ محسوب میشه.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + 8 =

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

طراحی سایت